Együttműködés az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal. A táborok lebonyolításához kapcsolódóan protokollt dolgoztak ki a szakemberek és a Bárka tábor munkatársai. 


A protokoll és az együttműködés elősegíti azt, hogy a gyermekeket hatékonyan meg lehessen védeni a bántalmazásoktól, visszaélésektől. Ez a védelem minden gyermekkel foglalkozó közösségben alapvető fontosságú, de különösen igaz ez a Bárka táborban, ahol a résztvevő gyerekek között nagy számban vannak hátrányos helyzetű vagy nevelőszülői gondoskodásban élő gyerekek.

Az UNICEF munkatársai július végén képzést tartottak a tábor szakmai vezetőinek, így a szervezők az idei augusztusi és szeptemberi turnusokon már alkalmazni tudják a közösen kidolgozott protokollt, irányelveket. A táborban dolgozók választ kaphatnak többek között arra, milyen esetben kell beavatkozni, kinek kell jelentést tenni, mikor kell értesíteni a szülőket, hogyan kell reagálni mind a gyerek és felnőtt, mind pedig a gyerekek közötti visszaélésekre. Az UNICEF Magyarország szakértői a táborozás időszaka alatt is a szervezők, gyermekfelügyelők rendelkezésére állnak, és igény szerint segítséget nyújtanak a felmerülő kérdésekben, támogatják a gyermekvédelmi irányelvek bevezetését és megfelelő alkalmazását.

Az irányelv a táborban gyerekekkel foglalkozó felnőtteknek segít a bántalmazás különböző formáinak felismerésében, ismerteti az erőszak megelőzésének módszereit, továbbá részletes útmutatót nyújt a gyermekekkel szembeni fizikai, érzelmi és szexuális visszaélések kezeléséhez. 

„Nagyon örülünk, hogy egy történelmi egyház felismerte a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak elleni fellépés szükségességét. Ezt a problémát nem szabad tabusítani, mert ma is nagyon aktuális” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője egy friss kutatásra utalva,  miszerint a szülők egy része (14%) nem tekinti problémának a testi fenyítést a nevelés során, és az iskolai közösségekben is igen gyakori az erőszak. „Az UNICEF Magyarország gyermekjogi tevékenységének egyik kiemelt területe a gyermekbántalmazás megelőzése és annak kezelése, így örömmel fogadtuk az együttműködés lehetőségét” – tette hozzá a szakértő.

 

 

 „A táborban a ránk bízott gyerekek védelme mindennél fontosabb” – vallja Dr. Becze Orsolya, a Bárka tábor szakmai vezetője. „Számunkra alapvető, hogy olyan biztonságos környezetbe érkezzenek, amely megvédi mind a gyerekeket, mind a táborban közreműködő fiatalokat, önkénteseket attól, hogy bántalmazás vagy visszaélés áldozatává váljanak. Az UNICEF által kidolgozott irányelv ebben nyújt segítséget, segít a gyermekbántalmazás és veszélyeztetés felismerésében és a hatékony esetkezelésben. Olyan tudás ez, amelyre minden tábori közreműködőnek és pedagógusnak szüksége van. Természetesen nemcsak a táborban, hanem azon kívül is, egész évben a gyermekekkel végzett munka során az iskolákban, tanodákban. A kidolgozott tábori jelzőrendszeri mechanizmus egyértelmű kereteket teremt a bántalmazási esetek jelzése és kivizsgálása során. A biztonságos keretek mellett való elköteleződés minden táborban közreműködőnek személyes felelőssége. Aki a Bárka táborba belép – mindegy, milyen minőségben – emellett teszi le a voksát”- nyilatkozta Becze Orsolya.  

2020.08.10.

További hírek
Szigorú járványügyi intézkedések a 2021-es Bárka táborokban
2021.06.03.

A Bárka tábor egy több napos és intenzív együttlét, ezért sok szülőben felmerül a kérdés, hogy biztonságosak lesznek-e a táborok? Felelősen engedheti-e el a táborba gyerekét?

Mentős gyerekek táboroztatásával segít a Bárka tábor
2021.06.02.

Ingyen nyaralhatnak a Bárka táborban az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók gyermekei. Így szeretnék megköszöni a járványhelyzetben fáradhatatlanul helytállók munkáját.

Meghosszabbítottuk az önkéntesek és a halászok jelentkezési határidejét
2021.03.01.

Bár első körben 2021. február 28-án lejárt a jelentkezési határidő az önkénteseknek és a halászoknak, meghosszabbítottuk a jelentkezés határidejét. 

Halászokat keres a 2021-es Bárka tábor
2021.02.05.

Téged várunk, ha szeretsz táborozni, szívesen hirdetnéd az Evangéliumot egyszerre 180 gyermeknek, szeretsz csapatban dolgozni, új utakat felfedezni, és érdekel az élménypedagógia világa!

Elindult az intézményi jelentkezés a 2021-es Bárka táborba
2021.02.01.

A Magyarországi Református Egyház esélyteremtő programja keretében elsősorban hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között, illetve gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek táboroztatását valósítja meg. 

Jelentkezz önkéntesnek a 2021-es Bárka táborba!
2021.01.20.

Ha szeretnél nehéz sorsú gyerekeken segíteni, ha szeretsz játszani, nevetni, álmokat valóra váltani, akkor jelentkezz önkéntesnek a Bárka tábor 2021-es nyári táboraiba! 

Oktatókat keres a Bárka tábor 2021-ben is!
2021.01.20.

Az élménypedagógiai gyerekfoglalkozások vezetésére, illetve programokért felelős animátornak keres jelentkezőket a Bárka tábor 2021-es turnusaihoz.  

Bátorító üzenet a Bárka táboros gyerekeknek
2020.12.28.

Rúzsa Magdi, Pápai Joci, Intim Torna Illegál és Mező Misi a Magna Cum Laudéból – csak néhány név azok közül, akik vállalták, hogy karácsonyi üzenettel támogatják a Magyarországi Református Egyház Bárka táborának fiataljait.

Ugrás a hírekre