Együttműködés az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal. A táborok lebonyolításához kapcsolódóan protokollt dolgoztak ki a szakemberek és a Bárka tábor munkatársai. 


A protokoll és az együttműködés elősegíti azt, hogy a gyermekeket hatékonyan meg lehessen védeni a bántalmazásoktól, visszaélésektől. Ez a védelem minden gyermekkel foglalkozó közösségben alapvető fontosságú, de különösen igaz ez a Bárka táborban, ahol a résztvevő gyerekek között nagy számban vannak hátrányos helyzetű vagy nevelőszülői gondoskodásban élő gyerekek.

Az UNICEF munkatársai július végén képzést tartottak a tábor szakmai vezetőinek, így a szervezők az idei augusztusi és szeptemberi turnusokon már alkalmazni tudják a közösen kidolgozott protokollt, irányelveket. A táborban dolgozók választ kaphatnak többek között arra, milyen esetben kell beavatkozni, kinek kell jelentést tenni, mikor kell értesíteni a szülőket, hogyan kell reagálni mind a gyerek és felnőtt, mind pedig a gyerekek közötti visszaélésekre. Az UNICEF Magyarország szakértői a táborozás időszaka alatt is a szervezők, gyermekfelügyelők rendelkezésére állnak, és igény szerint segítséget nyújtanak a felmerülő kérdésekben, támogatják a gyermekvédelmi irányelvek bevezetését és megfelelő alkalmazását.

Az irányelv a táborban gyerekekkel foglalkozó felnőtteknek segít a bántalmazás különböző formáinak felismerésében, ismerteti az erőszak megelőzésének módszereit, továbbá részletes útmutatót nyújt a gyermekekkel szembeni fizikai, érzelmi és szexuális visszaélések kezeléséhez. 

„Nagyon örülünk, hogy egy történelmi egyház felismerte a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak elleni fellépés szükségességét. Ezt a problémát nem szabad tabusítani, mert ma is nagyon aktuális” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője egy friss kutatásra utalva,  miszerint a szülők egy része (14%) nem tekinti problémának a testi fenyítést a nevelés során, és az iskolai közösségekben is igen gyakori az erőszak. „Az UNICEF Magyarország gyermekjogi tevékenységének egyik kiemelt területe a gyermekbántalmazás megelőzése és annak kezelése, így örömmel fogadtuk az együttműködés lehetőségét” – tette hozzá a szakértő.

 

 

 „A táborban a ránk bízott gyerekek védelme mindennél fontosabb” – vallja Dr. Becze Orsolya, a Bárka tábor szakmai vezetője. „Számunkra alapvető, hogy olyan biztonságos környezetbe érkezzenek, amely megvédi mind a gyerekeket, mind a táborban közreműködő fiatalokat, önkénteseket attól, hogy bántalmazás vagy visszaélés áldozatává váljanak. Az UNICEF által kidolgozott irányelv ebben nyújt segítséget, segít a gyermekbántalmazás és veszélyeztetés felismerésében és a hatékony esetkezelésben. Olyan tudás ez, amelyre minden tábori közreműködőnek és pedagógusnak szüksége van. Természetesen nemcsak a táborban, hanem azon kívül is, egész évben a gyermekekkel végzett munka során az iskolákban, tanodákban. A kidolgozott tábori jelzőrendszeri mechanizmus egyértelmű kereteket teremt a bántalmazási esetek jelzése és kivizsgálása során. A biztonságos keretek mellett való elköteleződés minden táborban közreműködőnek személyes felelőssége. Aki a Bárka táborba belép – mindegy, milyen minőségben – emellett teszi le a voksát”- nyilatkozta Becze Orsolya.  

2020.08.10.

További hírek
Várunk titeket idén nyáron is a Bárkába!
2023.03.20.

A Magyarországi Református Egyház a Bárka tábor esélyteremtő programja keretében elsősorban hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között, illetve gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek táboroztatását valósítja meg. 

 

Információ intézményeknek Bárka tábor 2023-as turnusairól
2023.02.22.

I. turnus  2023. augusztus 14-19.

II. turnus  2023. augusztus 21-26.

Református esélyteremtő tábor Balatonfenyvesen élménypedagógiával.

Jelenlegi turnusaink a Magyarországi Református Egyház támogatásából valósulnak meg.

Az előjelentkezési felület 2023. márciusban nyílik meg, kérjük figyelje friss híreinket!

Elindult a táboroztatók jelentkezése a Bárka tábor 2023-as turnusaiba!
2023.02.13.

Csatlakozz a Magyarországi Református Egyház Bárka Tábor programjához!

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan…"

(Máté evangéliuma 11,28).

Elindult az intézményi jelentkezés a 2022-es Bárka táborba
2022.02.02.

A Magyarországi Református Egyház 2018-2022 között megvalósuló Bárka tábor esélyteremtő programja keretében elsősorban hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között, illetve gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek táboroztatását valósítja meg. 

Oktatókat keres a Bárka tábor 2022-ben is!
2022.01.14.

Nagyszabású munkalehetőséget, jó hangulatot és szakmai fejlődést kínálunk ismételten, immár 2022 nyarára: oktatókat keresünk gyerektáborainkba élménypedagógiai gyerekfoglalkozások vezetésére, illetve programokért levezetésére. 

Jelentkezz egészségőrnek a 2022-es Bárka táborokba!
2022.01.14.

Oktass, nyaralj és szerezz élményeket idén a Bárka táborban! Egészségőröket keresünk, akik rövidebb és hosszabb foglalkozások keretein belül fejlesztjik a gyerekek egészségtudatosságát.

Halászokat keres a 2022-es Bárka tábor
2022.01.14.

Szívesen kilépnél a megszokott keretekből? Elkötelezett vagy a nehézsorsú gyermekek megszólítása iránt? Szívesen kipróbálnál valami egészen újat? Esetleg nyári szolgálatot keresel?

Jelentkezz önkéntesnek a 2022-es Bárka táborba!
2022.01.14.

Szeretnél nyomot hagyni a világban? Szeretnél álmokat valóra váltani? Szeretnél egy elhivatott közösségbe tartozni? Szeretnél a segítőnk lenni? Ha ezekre a kérdésekre „igen” a válaszod, csatlakozz a Magyarországi Református Egyház Bárka tábor programjához!

Ugrás a hírekre